BRIQS Makelaardij
BRIQS Makelaardij

Dag overdrachtsbelasting. Hallo formulier!

Het jaar is goed begonnen voor de starters op de woningmarkt. De 2% overdrachtsbelasting is namelijk komen vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning koopt. Vanaf april 2021 geldt ditzelfde voor woningen tot € 400.000,-. Elke euro die je huis meer kost wordt daarna wel weer belast met 2%. Maar goed nieuws is het zeker!

Startersformulier
Er zit wel een kleine tegenprestatie aan deze geste. Starters moeten een formulier downloaden van de website van de belastingdienst en deze volledig ingevuld overhandigen aan de notaris. De notaris zorgt er vervolgens voor dat het formulier bij de juiste instantie terecht komt. In vrijwel alle gevallen wordt de vrijstelling goedgekeurd.

Verlaagd tarief
Wist je trouwens dat je ook profiteert van lagere kosten als je geen starter meer bent? Op de site van de belastingdienst kun je namelijk ook een formulier downloaden waarmee je een beroep kunt doen op het verlaagde 2% tarief. Dit formulier wordt dan, net als hierboven beschreven, aan de akte gehecht en naar verwezen. Ook hierbij wordt het in vrijwel alle gevallen goedgekeurd en bespaar je toch al gauw een paar duizend euro. Lekker begin van het jaar!