BRIQS Makelaardij
BRIQS Makelaardij

Starter op de woningmarkt? Dan móet je deze 3 dingen weten!

Ben jij starter op de woningmarkt? Dan heb je het momenteel niet echt makkelijk. De huizenprijzen staan onder hoogspanning en door de extreem lage rente en het krappe aanbod, zal dat voorlopig ook nog wel zo blijven. Heb je toch een droomwoning gespot? Geweldig! Toch wil ik je aanraden om even verder te lezen. Voordat je een bod doet, waar je later spijt van krijgt.

1. Alle financiën op een rij

vGa in gesprek met een hypotheekadviseur of financieel planner. Aan de hand van jouw actuele financiële situatie krijg je een indicatie van je maximale hypotheek. Daarnaast zal een goede financieel planner verder kijken dan je huidige situatie. Wat zijn je toekomstdromen en welke gevolgen hebben die voor je financiële situatie. Met andere woorden: een goed financieel advies laat niet alleen zien wat je maximaal kunt lenen, maar ook wat een verantwoord bedrag is om lekker te kunnen (blijven) leven.

2. Woningwaarde check

Weet jij al wat die droomwoning van je waard is? Nee? In dat geval raad ik je aan om een aankoop makelaar mee te nemen. Deze kan dan adviseren over de waarde van de woning en eventuele voorbehouden. Een andere mogelijkheid is om vooraf een taxateur te laten kijken. Een taxateur beoordeelt de waarde van de woning door te controleren op meerdere punten. Niet alleen is dit in veel gevallen een ‘verplicht nummertje’, het kan je ook veel geld schelen door het vooraf te laten uitvoeren. Je kunt namelijk 100% van de marktwaarde financieren. Als blijkt dat de woningwaarde lager is, dan het bod dat jij hebt uitgebracht moet je het verschil uit eigen zak betalen. Klinkt ineens best aantrekkelijk om een professional mee te laten kijken. Toch?!

3. Eigen pegels

je weet nu 100% van de marktwaarde kan worden gefinancierd. Inderdaad: alleen je woning dus. De tijden dat je extra bij kon lenen om alle bijkomende kosten te financieren en daarna nog overhield om je huis leuk in te richten zijn definitief voorbij. Ciao. Adios. Goodbye. Komen ook nooit meer terug. Maar, dat is mijn verwachting. Waar je dan rekening mee moet houden? Heel globaal zegt ‘men’ dat je ongeveer 6% van de woningwaarde aan moet houden. Als ik het iets specifieker maak dan zijn dit de kosten:

  • Kosten koper: 2% over de aankoopwaarde
  • Hypotheekadviseur: € 2.500,-
  • Taxateur: € 500,-
  • Bouwtechnische keuring: € 500,-
  • Notaris: € 1.000,-
  • Aankoopmakelaar: € 1.500,-  

Dat zou bij een woning van € 170.000,- oplopen tot € 9.400,-. Voor de snelle rekenaars: dat is inderdaad geen 6%. Maar toch een serieus bedrag om rekening mee te houden. Dat brengt mij meteen bij het laatste bonuspunt: de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden

In deze overspannen tijd lijkt het aantrekkelijk om de ontbindende voorwaarden te laten varen. Verkopers zullen immers een voorkeur hebben voor kopers zonder ontbindende voorwaarden. Mijn advies: laat deze alleen varen als je alle voorgaande stappen hebt gezet. Je weet hoeveel geld je kunt lenen en je weet ook absoluut zeker dat je het rond kunt krijgen binnen de gestelde tijd. (Anders áltijd in de koopovereenkomst op laten nemen). Door het vooraf uitvoeren van een bouwtechnische keuring kun je het bouwkundig voorbehoud ook uit de overeenkomst laten. Je weet tenslotte al hoe jouw droomhuis er bouwtechnisch voor staat. En als alles rond is hoef jij alleen je spullen nog maar te pakken.

Gefeliciteerd; je bent gepromoveerd tot ervaringsdeskundige op de woningmarkt!