Verkopen

Je hebt de stap gezet: je wilt je huis verkopen! Een belangrijke, spannende en zeker geen alledaagse gebeurtenis. Wat moet je doen om de meeste waarde uit je woning te halen? Waar moet je aan denken? Ik leg het graag aan je uit aan de hand van de volgende 10 stappen:

1. Oriëntatie

Ga op zoek naar de makelaar die bij je past en vraag een oriëntatiegesprek aan. In het geval van BRIQS houdt een oriëntatie het volgende in: we lopen je woning door en bespreken jouw wensen en uitgangspunten. Vervolgens vertel ik graag hoe ik werk en wat je van mij mag verwachten. Na dit gesprek zit je nog nergens aan vast. Op het Deventer Koekhuisje dat ik meebreng voor bij de koffie na dan.

2. Waardebepaling

Ben je ervan overtuigd dat wij een goed team kunnen vormen? Geweldig! In dat geval start ik met een uitgebreide waardebepaling. Het bepalen van de woningwaarde is geen ‘natte-vinger-werk. Het komt tot stand op basis van ervaring, de verkoopprijs van recent verkochte woningen en nog te koop staande woningen in de nabije omgeving.

3. Verkoopdossier klaarmaken

Om tot een compleet verkoopdossier te komen, is jouw hulp onmisbaar. Door het invullen van een vragenlijst en een inventarislijst weten potentiële kopers meteen welke voordelen de woning nog meer biedt. Zijn er bouwtekeningen aanwezig, dan is dat een mooie aanvulling op het dossier. Is er sprake van een VVE, dan ontvang ik hier ook graag de stukken van.

Ondertussen zit ik ook niet stil. Ik ga aan de slag met het opvragen van documenten, zoals de akte van levering, splitsingsakte en eventuele andere benodigde documenten. En natuurlijk blijf ik bereikbaar voor alle hulp bij het invullen van de vragen- en inventarislijst.

4. Verkoopklaar maken

Bekijk je huis eens door de ogen van een potentiële koper. Zouden zij die drukke speelhoek net zo leuk vinden? Of is je huis ook perfect voor een ouder echtpaar? Kortom: het is tijd om van je thuis een huis te maken. En in de meeste gevallen betekent dat: less is more! Hang eindelijk die lamp op, geef de hal een nieuwe lik verf en zet verse bloemen bij de voordeur. Het zijn minimale kosten, voor een maximaal resultaat. Want bedenk: je krijgt nooit een tweede kans, om een eerste indruk te maken.

5. Foto- en video dag

Je hebt je huis verkoopklaar gemaakt en het is tijd om dat vast te leggen. Met behulp van een professionele vastgoedfotograaf komt dit helemaal goed. Zij weten als geen ander waar ze op moeten letten. Zowel het volledige overzicht als de kleinste details. Je mag hierbij aanwezig zijn, want wellicht heb jij verborgen schatten die je graag vast wilt laten leggen.

Naast een ruime selectie aan foto’s zal er ook een video van de woning worden gemaakt. Dit maakt de beleving en inleving van potentiële kopers compleet.

6. Verkooptekst

Natuurlijk zijn de foto’s het allerbelangrijkste als het gaat om een eerste indruk. Toch is een goede verkooptekst ook van onschatbare waarde. Je wilt immers geen valse verwachtingen wekken, maar potentiële kopers ook nieuwsgierig genoeg maken om te komen kijken. Om die reden besteed ik veel aandacht aan het schrijven van een goede tekst. Deze wordt pas geplaatst op Funda wanneer jij/jullie akkoord zijn.

Ik krijg ook vaak de vraag of teksten zelf geschreven mogen worden. Natuurlijk! Je weet immers als geen ander hoe een huis voelt. Nadat de tekst is opgesteld, zal ik hem nog wel controleren op de juiste verhouding tussen emotie en sales.

7. De kracht van online marketing

Een woning alleen op Funda? Dat vind ik echt niet meer van deze tijd. Om die reden zal de woning altijd worden geplaatst op Funda, VBO.nl, onze eigen website, Facebook en Instagram. Het voordeel van die laatste twee is dat daar, naast woningzoekers, veel makelaars uit de omgeving tussen zitten. En die werken, net als ik, ook met zoekvragen. De kans dat er al bezichtigingen zijn aangevraagd, voordat je woning op Funda staat is eerder regel dan uitzondering.

8. Bezichtigingen

Bezichtigingen plan ik in op afspraak. Dit gaat altijd in overleg met jou/jullie. Om een flexibele service te kunnen bieden en de verkoop te bevorderen plan ik bezichtigingen ook in de avond en het weekend. Uiteraard in overleg met jou/jullie. Na afloop van de bezichtiging neem ik contact op om de reactie van de potentiële kopers te bespreken.

9. Biedingen & onderhandelingen

Geen enkele woning is hetzelfde. Zo heb ik meegemaakt dat een woning na slechts één bezichtiging werd verkocht, maar ook dat het wat langer duurde en er vervolgens meerdere geïnteresseerden waren. Dat kan bij jouw/jullie woning ook het geval zijn. In het geval van één geïnteresseerde, wordt er onderhandeld op basis van bod en tegenbod.

Wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn, zou ik een inschrijving adviseren. Dit houdt in dat alle geïnteresseerden eenmalig een finaal bod mogen indienen via mail. Nog voor je het uiteindelijke bod accepteert, zullen condities, voorbehouden en bouwkundige keuringen besproken worden. Uiteindelijk bepaal jij/jullie welk bod reëel is en waar je op in wilt gaan.

10. Champagne!

Gefeliciteerd met deze mooie stap! Na het ontvangen van alle benodigde gegevens van de kopende partij kan ik de koopakte opmaken. Als deze door beide partijen is getekend, is het huis onder voorbehoud verkocht. Houd er wel rekening mee dat de koper wettelijk gezien nog 3 dagen bedenktijd heeft. Na die dagen is het, afgezien van mogelijk ander voorbehoud, officieel.

De dag van de oplevering is aangebroken! Voordat we naar de notaris gaan, vindt er een gezamenlijk inspectie plaats. Hier wordt gekeken of de woning wordt opgeleverd in de afgesproken staat en worden de meterstanden genoteerd. Daarna volgt het officiële moment bij de notaris waar de akte van levering zal worden getekend. Je huis is officieel verkocht, de champagne kan open. Gefeliciteerd!

Neem contact op