Kopen

Je wilt een huis kopen. Ongeacht of het gaat om je eerste woning of het huis van je dromen: het is spannend in deze hectische tijd. Er is meer vraag dan aanbod en om die reden komt er nogal wat bij kijken. Want, wat is de woning nu eigenlijk waard? Zijn er verborgen gebreken? Moet je overbieden en zo ja: hoeveel? Belangrijke vragen om bij stil te staan toch? Ik begeleid je graag bij het vinden en aankopen van een nieuw thuis. Dat doe ik aan de hand van de volgende 5 stappen:

1. Alle wensen op een rij

Je weet het zeker: je wilt een huis kopen. Dan beginnen we met je woonwensen in kaart brengen. Weet je al wat je budget is? Dat werkt handig. Anders kunnen we dit tijdens het gesprek ook berekenen. Vervolgens vertel ik graag hoe ik werk, wat mijn courtage is en wat je van mij mag verwachten. Na dit gesprek zit je nog nergens aan vast. Nou ja; aan het Deventer Koekhuisje dat ik meebreng voor bij de koffie.

2. Woning zoeken & onderzoeken

Vooraf hebben we bepaald wie er zoekt naar een woning. Dit kan door jou/jullie zelf worden gedaan, maar ik kan mijn contacten ook benutten om een zoekopdracht uit te zetten. Is er een geschikte woning gevonden, dan gaan we bezichtigen! Natuurlijk ga ik mee met de bezichtiging, zodat ik met een kritisch oog kan kijken naar de waarde versus de staat van de woning.

Enthousiast over de woning? Dan ga ik op onderzoek uit. Alle stukken die van belang zijn, zal ik opvragen en doornemen. Denk hierbij aan een VVE, erfpacht, splitsaktes, kettingbedingen of andere clausules. Nadat ik volledig op de hoogte ben, leg ik alles in begrijpelijke taal aan jou/jullie uit, zodat je weet wat je koopt.

3. Bieding & onderhandeling

Het komt vaak voor dat mensen het huis zó graag willen hebben, dat ze in de emotie teveel bieden. Enkel om die reden is begeleiding van een aankoopmakelaar al zo fijn. Ik heb geen emotionele band met de woning, ken de markt en weet de maximale waarde goed in te schatten. Dat ik daarnaast mijn collega-makelaars goed ken, werkt eveneens in ons voordeel.

4. Bouwkundige keuring & taxatie

Verborgen gebreken worden niet voor niets zo genoemd. Sommige mankementen worden pas opgemerkt na grondige inspectie. Om die reden raad ik bij bestaande woningen altijd een bouwkundige keuring aan. Ik ben aanwezig bij de keuring en mochten hier inderdaad mankementen aan het licht komen, dan koppel ik dit terug aan de verkopende partij.

Een bouwkundige keuring kan overigens plaatsvinden voor of na het tekenen van het koopcontract. Indien het pas na ondertekening plaatsvindt, wordt het opgenomen als ontbindende voorwaarde.

Taxatie

Wanneer je voor de aanschaf van de woning afhankelijk bent van een financiering, is een taxatie noodzakelijk. Als aankopend makelaar is het niet toegestaan om deze taxatie uit te voeren. Uiteraard heb ik in mijn netwerk een geschikte collega-taxateur die, net als ik, snel en zelfstandig de taxatie kan uitvoeren. Wanneer het taxatierapport compleet is, kan de financieringsaanvraag doorgevoerd worden.

5. Een eigen huis!

Na het ontvangen van de koopakte, neem ik deze door. Indien akkoord wordt deze ondertekend door jou/jullie. Vervolgens is het wachten tot de dag van de oplevering.

Ongeveer een week voor oplevering ontvangen we van de notaris een akte van levering en de factuur voor afrekening. Ik controleer alle documenten, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de uiteindelijk overdracht soepel verloopt.

De dag van oplevering! Voordat we naar de notaris gaan, vindt er een gezamenlijk inspectie plaats. Hier wordt gekeken of de woning wordt opgeleverd in de afgesproken staat en worden de meterstanden genoteerd. Daarna volgt het officiële moment bij de notaris waar de akte van levering zal worden getekend. Je hebt officieel een eigen huis! Daar mag op gedronken worden. Gefeliciteerd!

Neem contact op